Szótár

szexizmus: Az emberek nemén alapuló előítélet. Szexizmus az, amikor a lányokat butábbnak, gyengébbnek, lassabbnak tartják a fiúknál, csak azért, mert lányok. Szexista, amikor a lányoknak azt mondják, hogy nem lehetnek pilóták vagy focisták, mert lányok – vagy amikor a fiúknak azt mondják, hogy ne akarjanak óvóbácsik lenni, mert az lányos foglalkozás. Rengeteg vicc, film, zeneszám épít ezekre az előítéletekre.

homoszexualitás: Amikor egy ember a saját neméhez vonzódik. A homoszexuálisok tehát azok azok a fiúk, akik fiúkhoz, és azok a lányok, akik lányokhoz vonzódnak. A homoszexuális fiúkat melegnek is hívják, a lányokhoz vonzódó lányokat pedig leszbikusnak.

homofóbia: A homoszexuálisok ellen táplált idegenkedés, gyűlölködés, ami alapján homofób emberek a homoszexuálisokkal kirekesztően, bántóan viselkednek. Ennek a gyűlöletnek az az alapja, hogy a homoszexuálisok nem a megszokott, elvárt szerepeket töltik be a szexben: vagyis a meleg férfiak nem “férfiakhoz illően” nőkkel szexelnek; a leszbikusok pedig nem a férfiak szexuális igényeit elégítik ki.

nőgyülőlet: A szexizmusnak egy durvább változata, amikor nőket lenéznek, kirekesztenek, bántanak azért, mert nők. Illetve sokszor azért, mert mondjuk ellene mennek a szexista bánásmódnak, vagy csak simán nem akarnak engedelmeskedni egy férfinak.