Terhességi para: 9 tipikus helyzet

A szexuális élet egyik közvetlen következménye, hogy fennáll a teherbeesés veszélye még akkor is, amikor az ember minden porcikájával azon van, hogy ez ne történhessen meg. Ez a felelősség a fogamzásgátló módszerek egysíkúsága miatt javarészt a lányokra esik. Sokszor elvárás, hogy a lányok figyelmeztessék a fiúkat, hogy használjanak óvszert, vagy mindenféle krémeket használjanak a hüvelyükben, vagy hogy bevegyék a fogamzásgátlót. És bár a fogamzásgátlás körül, ahogy a szex körül is, rengeteg tabu van, ciki róla beszélni, a teherbeesés megelőzése mégis nagyrészt a lányok egyedüli felelőssége, a tabletta megvásárlásáért ők felelnek, valamint ők is fizetik azt (míg a partnerük fel nem ajánlja hozzájárulását). 💵💵 Ez az egyenlőtlenség a fiúk és a lányok között teljesen normálisnak számít, így a lányok sokszor a terhességtől való parában is egyedül maradnak, a szexuális partnerük támogatása, megértése, vagy egyszerű érdeklődése nélkül. Amikor “téves riasztás” van, tehát végül megjön a lányok menstruációja, sokszor nem esik szó arról, hogy a lányok teste mennyi hormonális változáson megy át kamaszkorban és korai felnőttkorban, amitől a ciklus is változhat, hanem sok lány félelemből kezdi el szedni a fogamzásgátló tablettát. Viszont épp úgy megesik, hogy a lányok mégis teherbe esnek, és abortusz mellett döntenek.

🆘 Ma Magyarországon ezt a megtermékenyüléstől számított 12. hétig teheti meg egy nő. Abban az esetben, ha a lány 18 év alatti, vagy orvosi hibából nem derült fény a terhességre korábban, a 18. hétig szakíthatja meg a terhességét, amihez csak egy szülő (vagy gyám) aláírására van szükség. 🆘

A jó, biztonságos, “paramentes” szexhez, és az esetleges problémamegoldáshoz mindkét fél odafigyelésére és támogatására szükség van!

‼ A pornó miatt egyre elterjedtebb, hogy a fiúk nem akarnak óvszert húzni a szexhez. Ez nem oké! Sajnos az is gyakori, hogy a fiú szex közben húzza le az óvszert, úgy, hogy a lány ne láthassa. 😡😡 Ez a szexuális visszaélés egyik fajtája. 

Voltál már olyan helyzetben, amikor felmerült, hogy terhes vagy? Tinédzser lányként ennél rosszabb dolgot nem is tudnál elképzelni? Én is sokat parázom ezen, úgyhogy összegyűjtöttem néhány dolgot, ami ilyenkor nyomaszt.

1. Szüleidnek alig mered elmondani, hogy mi a gyanúd. Inkább egy barátnőddel beszéled meg.

Ha nem vagy benne biztos, hogy terhes vagy, keresd a legtámogatóbb embert, akitől segítséget kérhetsz. Aki esetleg kint vár a vécé előtt, amíg csinálod a terhességi tesztet.

2. 72 órás tablettát szeretnél felíratni, de a nőgyógyász bunkó és lenéz, mert még “fiatal vagy a szexhez”.

A dolga az, hogy receptet írjon neked, minél gyorsabban. Neki az a feladata, hogy támogasson, nem az, hogy kiosszon. Kérd meg egy barátnődet, hogy kísérjen el!

3. Lenyom a gondolat súlya, hogy lehet, terhes vagy, mégis arra gondolsz, ez nem történhet meg veled. De valójában tudod, hogy elég egyszerűen mégis bekövetkezhet.

Igazságtalanság, hogy amíg te ennyit gondolkodsz és parázol a terhességen, a csávó közben arra gondol, mikor élvezhet megint beléd.

4. Kattogás az opciókon, de egyik sem jó. Abortusz, örökbeadás, megtartás.

Ha teherbe estél, nagyon gyorsan kell egy nagyon nehéz döntést meghoznod. Az abortusztanácsadásnál is kioktathatnak, sőt megpróbálhatnak rábeszélni, hogy megtartsd. Mivel Magyarországon nem kapható abortusztabletta, ha az abortusz mellett döntesz, műtétre kell készülnöd.

Az örökbeadás nagyon nehéz lehet, ráadásul azzal bevállalod, hogy kihordod a terhességet is, ami nagyon megterhelő lehet, és kieshetsz a suliból, és megkaphatod a stigmát, ami a tinédzserterhességekért jár.

 A megtartással az a probléma, hogy még te is gyerek vagy. Felelősséget kell vállalnod anyagilag, érzelmileg egy gyerekért, miközben még te sem vagy független a szüleidtől.

5. Mit mondanék a suliban? A családnak?

A suliban úgyis mindig találnak valami okot, amiért szívatnak. Ha lenne rendes felvilágosítás óra, lehet, hogy nem lennél ebben a helyzetben. A terhességi para nem ciki, támogatást és megoldást igényel.

Mean Girls Falling GIF by Paramount Movies - Find & Share on GIPHY

A szex amúgy is tabu téma lehet családon belül, ráadásul egy ilyen helyzetben könnyen hibáztatható és támadható vagy. Keress támogató embereket, akikkel könnyebb lesz kibírni, és megoldani a helyzetet.

6. Mit mondjak a pasinak? Számíthatok-e a pasimra akárhogy döntök?

A terhességgel könnyen kontrollálják a fiúk lányokat. Hibáztatnak, megpróbálnak helyetted dönteni a terhességed sorsáról.

Ha viszont támogató a fiú, akkor megbeszélheted vele, és számíthatsz rá a parákban. Jó jel, ha ő is megijed, mert nem szeretné, hogy tinédzserként gyereked legyen. Nem mindig a ti hibátok, ha valami történt az óvszerrel, de azért jó, ha következő alkalommal jobban odafigyeltek.

7. Terhességi teszt elrejtése a család elől.

Ha nem akarod, hogy tudjanak a szüleid a tesztről, meg kell találnod a használatához a tökéletes alkalmat. Mikor végez anyu a munkahelyén? Apukád otthonról dolgozik, és csak pár órás találkozókra megy egy nap? Nagymamádnak kulcsa van a lakásotokhoz és nem szokott felhívni, mielőtt átjön? Nem elég az eredmény miatt izgulnod, mert amíg nem vitted le a kukába a tesztet, kiderülhet, hogy szükséged volt rá. Ahhoz, hogy a teszt működjön, az aktustól számolva el kell telnie 7-12 napnak.

8. Mindig izgulnom kéne a fogamzásgátlás miatt?

Az első para után biztos, hogy egy ideig még benned lesz a félelem, de ezt enyhítheted azzal, ha tudatosan szexelsz. Például figyelembe veheted az ovulációdat, az óvszer minőségét. Fontos, hogy a fogamzásgátlás aktív téma legyen a partnereddel. Aki nem hajlandó óvszert húzni, ne is akarjon beléd menni.

9. Amikor örülsz, hogy megjön.

A legmegnyugtatóbb pillanat a para után, amit átéltél. Ilyenkor lehetsz csak végleg biztos abban, hogy nem vagy terhes.

A szerzőről Lássuk mindet!

Tournesol

Megmondanám

Az email címedet nem hozzuk nyilvánosságra. A kötelező mezőket megjelöltük*