Beszéljünk egy keveset a melegségről. Honnan jutott eszembe a téma?

Nemrég beszélgettem ismerőseimmel egy igen rosszindulatú és engem idegesítő srácról, aki mellékesen meleg is volt. Míg én arról beszéltem, hogy a srácnak mennyire nem volt igaza abban, amiről szó volt, a barátaim ahelyett, hogy észérvekkel ezt támasztották volna alá, azzal hozták összefüggésbe a srác rosszindulatúságát, hogy az meleg.

Na de miért is idegesített ez fel annyira? Hadd írjak le pár érvet amellett, hogy miért kerüljük az ilyen párhuzamok használatát.

1. Semmi összefügés nincsen a hülyeség és a melegség között. Ahogy a szőke nős vicceket is a szexizmus táplálja, úgy a „buzis” vicceket is a homofóbia tartja életben. Mert ugye attól még, hogy valaki szőke, még nem buta, és ha valaki meleg, attól nem lesz rosszindulatú, buta, hiú, stb.

2. A homofóbia és a szexizmus egy tőről fakadnak! A szexista és a homofób is elnyomó, alárendelő viselkedés. Mindkettő tanult dolog, tehát amit főként a társadalomtól, de akár a szüleinktől és a kortársainktól is tanulhatunk. Amikor valakit „lebuziznak”, sokszor azt próbálják mondani, hogy az illető „úgy dob, mint egy lány”, vagy „lányosan” viselkedik, vagy ne adj isten nem pattannak szét az izmain a ruhái, tehát: gyenge. Ez nem csak homofób, hanem nőgyűlölő beszéd is! 

3. A homofób nyelvezet fenntartja a melegséggel kapcsolatos elképesztő tévhiteket!

TÉVHIT #1 Ilyen például az, hogy a meleg párok által felnevelt gyerekek is melegek lesznek. Ezt cáfolja az a tény, hogy a melegeknek többnyire heteró szüleik vannak – meglepő, mi? Sokkal nagyobb az esély inkább arra, hogy egy olyan családban, ahol az a normális, hogy a szülők gyaláznak más csoportokat, gyűlöletkeltően beszélnek kisebbségekről, ott a gyerekek is ezt tanulják majd el, és viszik magukkal tovább. A melegség nem tanulható, de a gyűlölet, az igen.

TÉVHIT #2 Kihalna az emberiség, ha csak melegek lennének.  

Itt sok kérdés felmerül:

Na de mi van azokkal a heteró párokkal, akik nem szeretnének gyereket???? 😱🤣

Meg miért lenne egyből MINDENKI meleg? Attól még, hogy a melegeknek ugyanolyan jogaik vannak, mint a heteróknak, miért lenne minden heteró egyszer csak meleg?

Mi van azokkal, akik mindkét nemhez vonzódnak? Nincs olyan statisztikai képlet, ami miatt aggódnunk kéne, hogy épp a melegség tesz pontot az emberi történelem végére, szemben mondjuk az alábbiakkal: globális felmelegedés, nukleáris háború, vírusok, intelligens vírusok (áááá), még több globális felmelegedés, fajkihalás.

TÉVHIT #3 A melegség divat.

Mostanában a melegség divat lett, mondja a mostanában nagyon divatos tévhit. De miért akarna bárki is elnyomott csoporthoz tartozni, ha van döntési lehetősége, hogy ne oda tartozzon? Főleg akkor, ha azokat rengeteg ember elítéli, sőt akár még testileg is bántalmazza. Az, hogy az ember úgy érzi, a saját neméhez vonzódik, nem egy tudatos választás, hogy cserébe megbotránkoztassa az ember a szomszédnénit, a szüleit, a nagyszüleit, az osztályfőnökét, vagy épp azt a meleggyűlölőt, aki összeveri az utcán… Az ember nem azért szeret egy másik embert, hogy jól kicsesszen egy harmadikkal.


4. A Pride felvonulásra – ami nem a parádézásról szól, hanem arról, hogy a melegeknek ugyanolyan jogaik legyenek, mint a heteróknak –, gyakran kimennek gyűlölködő emberek. Az zavarja őket, hogy meleg férfiak mutogatják magukat, pedig a heteró nők és heteró férfiak is hordanak tangát, ahogy melegek is hordanak bundabugyit vagy Boss öltönyt. Engem az zavar, hogy folyton a gyűlölködő emberektől kell tartani a felvonulás alatt!

5. A filmek gyakran hiúnak állítják be a meleg férfiakat! A komikus elemnek használt meleg srác karaktere igazából általában arra van, hogy elősegítse heteró főhősünk történetét. És persze, legfontosabb tulajdonsága, hogy mivel nagyon hiú, ezért vagy megtanítja a női karaktert öltözködni (aki mivel nem hiú, ezért ronda és nem talál magának pasit), vagy segít a lánynak még többet vásárolni. Ezen a példán látszik, hogy rengeteg ilyen kép él a fejünkben, ami végeredményben szexista és durván általánosító.

Az, ha az emberek az alapján rekesztenek ki egy kisebbségi réteget, hogy mások, mint a nagy többség, meg az elvárt, az gyűlöletkeltő. Ez sokszor megtörténik, nemcsak melegekkel. Más oka is lehet a kirekesztésnek, ilyen lehet például a bőrszíned, a vallásod, a hovatartozásod.

Ne használjatok ti sem olyan kifejezéseket, amik gyűlöletkeltőek, és ha lehetőségetek nyílik, beszéljetek a barátaitokkal, akik még nem tudják ezt!
A szerzőről Lássuk mindet!

Sofia Coal

Sziasztok, Sofi vagyok. Pilóta szeretnék lenni, de ha ez valamiért nem lehetséges, akkor környezetvédelemmel szeretnék foglalkozni – szeretem a jegesmedvéket. Nagyon idegesít női sportkedvelőként, ha egy lányt kinéznek egy sporteseményről, vagy nem ismerik el egy női sportoló eredményét.

Gimnáziumban találkoztam a ’Kapcsolódj be!’–képzéssel. Érdekel a pornó és a prostitúció sötét oldala, mely rossz hatással van a társadalomra, és amitől a benne szereplők is szenvednek. Nem vagyok jóban a nőgyűlölőkkel, de nagyon kedvelem a feministákat.